8 lucruri pe care nu trebuie sa le faci in aceasta zi. Aduc saracia si ghinionul in casa ta

Sarbatoarea Rusaliilor este praznuita in fiecare an la 50 de zile de la sarbatoarea Pascala. In acest an, Rusaliile pica pe data de 7 iunie. Astfel, romanii vor avea liber pe 7 iunie, duminica, si pe 8 iunie, luni.

Duminica Rusaliilor se sarbatoreste la fix 50 de zile dupa Duminica Pastelui si semnifica ziua in care Duhul Sfant i-a inaltat pe Apostoli si le-a daruit harul de a raspandi invataturile in toate limbile pamantului.

Slujbele Bisericii Ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfasoara in dimineata zilei de duminica a Rusaliilor si toata lumea trebuie sa poarte culoarea rosie. Rosul semnifica focul Duhului Sfant care pogoara peste Apostoli. Dupa terminarea slujbelor, crestinii sarbatoresc cu mese intinse, impreuna cu familia si prietenii.

Ce e interesant de stiut

In aceasta zi se sfintesc semanatorile, iar pentru a fi feriti de rele, de primejdii, de lighioanele cele mai infricosatoare, isi ung casele cu frunze de pelin si catei de usturoi. Este una dintre sarbatorile care amintesc de cei adormiti si li se aduc ofrande: faina, apa, untdelemen. In multe cimitire se duc trandafiri la morminte pentru a imblanzi sufletele celor trecuti in nefiinta si pentru a le proteja de spiritele necurate de dincolo de aceasta lume.

Rusaliile reprezintă o sărbătoare importantă pentru toți credincioșii ortodocși, iar mulți dintre ei se feresc să facă lucruri în această zi sfântă. În popor se spune că cine face unul dintre aceste lucruri, riscă să atragă blesteme asupra sa și a familiei sale pentru tot restul vieții.

Ce nu trebuie să faci de Rusalii:

Să nu mergi ”la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec

Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.

Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.

De Rusalii, dar și 9 săptămâni după, nu se mai culeg ierburi de leac.

Se spune că oamenii care aveau ghinionul să le vadă dansul, viața lor se schimba în rău. Dacă ai călcat chiar și din greșeală pe locul care a fost atins de iele, te vei îmbolnăvi foarte grav, iar maladia era numită în popor „luat de Rusalii”.

Tocmai de aceea, de Rusalii, nu e bine să mergi la câmp, pentru că te-ai putea întâlni cu ielele care te vor prinde și te vor pedepsi.

N-ai voie să intri în vie sau să mergi în locuri pustii, pe lângă fântâni sau prin păduri, fiindcă poți să dai de spirite rele.

De asemenea, nu ai voie nici să muncești, altfel rusalcele te vor pedepsi aspru pentru că nu le cinstești ziua si-ti vor aduce saracia si ghinionul la tine in casa.