Vin vremuri grele! Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN) a anuntat ca cer autoritatilor sa ia masuri de urgenta pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria
alimentara de majorarea preturilor la energie, gaze si materie prima, si pentru atenuarea socului scumpirilor la faina si paine.
„Inca din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autoritatile statului despre faptul ca sectorul de morarit-panificatie a fost si este cel mai lovit de cresterile nemaiintalnit de mari ale costurilor de productie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificatie si morarit pretul materiei prime (grau, faina) aproape s-a dublat”, spun reprezentantii ROMPAN
Acestia afirma ca pretul pentru materia prima, respectiv graul, a crescut de la recoltare pana in acest moment de la 800 lei/tona la 1.450 lei/tona, gazele naturale au inregistrat o crestere de pret de 5-6 ori in ultimul trimestru, iar energia electrica a fost mai scumpa de 4-5 ori
numai in ultimul trimestru. Totodata, costul fortei de munca este in crestere, existand mari presiuni din partea angajatilor pentru ajustarea salariilor pe fondul cresterilor generale ale preturilor la alimente si utilitati, mentioneaza ROMPAN.
Vin vremuri grele! Se scumpeste painea si alte produse
„Problema este ca aceste cresteri de costuri nu se opresc aici, multi procesatori din domeniu au primit notificari de crestere a preturilor la energie si gaze naturale de inca 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preturile de vanzare la produsele de morarit-panificatie nu au tinut pasul cu costurile de productie, fiind necesare noi majorari de preturi in acest inceput de an”, avertizeaza reprezentantii ROMPAN.
In acest context, pentru atenuarea socului scumpirilor la faina si paine, Consiliul Director ROMPAN solicita factorilor guvernamentali luarea de urgenta a unor masuri, prima dintre ele vizand acordarea unei subventii morilor de grau care macina grau romanesc, cu influente directe in pretul fainii si mai departe in pretul painii si al celorlalte produse fainoase
„Prin aceasta masura se subventioneaza intreaga cantitate de grau romanesc procesat in morile din Romania, disparand si cantitatile macinate evazionist. Astfel, prin fiscalizarea intregii cantitati de faina si paine estimam o crestere a incasarilor bugetare cu 25-30%. Consideram ca aceasta masura se poate aplica in cursul semestrului I 2022, urmand a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 in functie de evolutia pietei”, mentioneaza reprezentantii patronatului.
De asemenea, ei solicita reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, in conditiile in care aceasta masura ar duce la scaderea preturilor finale din magazine, dar ar conduce si la o diminuare a evaziunii fiscale. „Subliniem ca masura similara implementata in anul 2013 cand reducerea TVA s-a facut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a pretului la raft si a evaziunii fiscale”, arata ROMPAN, citat de Agerpres.
Vin vremuri grele! Se scumpeste painea si alte produse
Alte masuri cerute de brutarii romani se refera la implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat in constructii, deoarece ar aduce venituri suplimentare salariatilor fara o crestere a preturilor de productie, instituirea sistemului de taxare inversa pentru plata facturilor de curent si gaze naturale consumate si crearea unei scheme de ajutor in cadrul Planului National Strategic, pe modelul schemei GEBER, pentru finantarea investitiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse in Anexa 1 la Tratatul de aderare a Romaniei la UE.
„Speram ca propunerile noastre vor fi analizate si vor fi preluate de urgenta in politicile Guvernului privind sectorul nostru de activitate”, au transmis reprezentantii Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN).