Certificatul verde rămâne valabil de la 1 februarie. Precizări de la Ministerul Sănătăţii

Valabilitatea certificatului verde a expirat marți, 1 februarie pentru persoanele care au făcut două doze de vaccin anticovid, dar au amânat-o pe cea de-a treia, așa numita doză de booster, doar pentru românii care călătoresc în ţări UE.

Certificatul verde nu expiră pe teritoriul României la 1 februarie, deoarece CNSU şi Guvernul nu au ratificat recomandarea UE. „În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.

După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, precizează Ministerul Sănătăţii pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană.

Mai exact, Comisia Europeană a decis pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim 9 luni dacă persoana nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-Covid. Cu alte cuvinte, după nouă luni de la ultima doză, persoana în cauză nu va mai avea certificat verde valid.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunaţt luni că România se va alinia „curând” regulii europene care prevede că certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la completarea schemei de vaccinare dacă posesorul acestuia nu face şi aşa-numita doză booster

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, reaminteşte că la nivel european persoanele care au mai mult de nouă luni de la completarea schemei de vaccinare anti-COVID şi nu au făcut a treia doză de ser, aşa-numitul booster, nu mai au un certificat valabil. În acest context, Afarat anunţă că în curând autorităţile române vor reglementa acest aspect, în aşa fel încât legislaţia naţională să fie în concordanţă cu cea de la nivel european.

„Acest lucru urmează să fie reglementat în România în curând. Deci, în acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene. (…) Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a anunţat, luni după amiază, Raed Arafat, la finalul şedinţei CNSU.
Acesta a explicat că în momentul în care România se va alinia regulii europene, certificatul COVID îşi va pierde valabilitatea dacă trec nouă luni de la doza a doua şi nu a fost inoculată a treia doză de ser.

Medicul a menţionat că aşa-numitul PLF – formularul de localizare pe care persoanele care intră în ţară trebuie să îl completeze – rămâne valabil.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă că până marţi, la ora 10:00, s-au înregistrat peste 40.000 de cazuri noi de COVID-19. Au fost raportate 97 de decese. Rata îmbolnăvirilor în Bucureşti a ajuns la 21,65, fiind cea mai mare valoare de la izbucnirea pandemiei.