Volodimir Zelenski, despre oprirea războiului din Ucraina. „Semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu reduc la tăcere exploziile ruseşti”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că semnalele de la negocierile ruso-ucrainene de marţi din Turcia sunt „pozitive”, însă Ucraina nu „intenţionează să-şi relaxeze” eforturile militare.

În urma discuţiilor, oficialii ucraineni au detaliat propunerile avansate pentru un acord cu Rusia. Printre acestea se numără un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea și statutul non-nuclear, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul său.

Volodimir Zelenski a avertizat că armata Rusiei are „încă un potenţial semnificativ de a continua atacurile” în Ucraina.

„Putem spune că semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu reduc la tăcere exploziile sau obuzele ruseşti. Armata rusă are încă un potenţial semnificativ de a continua atacurile împotriva statului nostru.

Desigur, nu vedem niciun motiv să avem încredere în cuvintele vreunui reprezentant al statului sau al altui guvern care continuă să lupte pentru distrugerea noastră. Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de zile de invazie, iar în ultimii opt ani de război în Donbas, că nu poţi avea încredere decât într-un rezultat anume”, a afirmat preşedintele ucrainean, într-un mesaj pe Facebook.

Liderul ucrainean este de părere că ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei „poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a încheiat”.

„Nu este de aşteptat ca negocierile (între Kiev şi Moscova) să conducă la ridicarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. Această chestiune poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a terminat şi am recuperat ceea ce este al nostru”, a precizat Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

În urma negocierilor de la Istanbul, Ucraina a detaliat propunerile sale pentru un acord cu Rusia. Oficialii de la Kiev vor un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea și statutul non-nuclear, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul său, potrivit Hotnews.

Principala cerere a Ucrainei este un acord internaţional pentru a-i garanta securitatea. E vorba despre un document semnat de mai multe state, printre care SUA, China, Franța, Marea Britanie – toate membre ale Consiliului de Securitate al ONU – precum și alte state membre ale Alianței, respectiv Germania, Canada, Italia, Polonia și Turcia. Un alt garant ar fi Israel.

În cazul în care „garanțiile de securitate funcționează”, Ucraina ar accepta „neutralitatea și statutul non-nuclear” al ţării, mai exact două dintre condițiile puse în permanenţă de Rusia. Acest lucru ar însemna abandonarea de către Ucraina a aspirațiilor sale de aderare la NATO pe care a înscris-o în Constituție.

De asemenea, un alt negociator ucrainean, Olexandre Tchaly, a spus că Ucraina nu va amplasa pe teritoriul să nicio bază militară străină. În schimb, ar putea fi organizate exerciţii militare cu acordul țărilor garante.

Potrivit sursei citate, Ucraina cere ca prin acest acord internaţional să nu-i fie interzisă integrarea în Uniunea Europeană, iar țările garante să se angajeze să o susțină în acest proces.