Este important de menționat că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic şi trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.
Legea îi vizează pe cei care muncesc în activităţi necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale.
Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării
activităţilor casnice”, iar „beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă;
Plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice, se arată în actul normativ.
Inițiatorul proiectului de lege este Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii. Potrivit noii legi, durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un
beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Tichetele pentru prestatorii casnici pot fi preschimbate în bani
Potrivit inițiatorului legii privind reglementarea activității prestatorului casnic, tichetele vor fi disponibile pe o platformă digitală, însă se pot achiziţiona şi preschimba şi prin operatori de servicii publice.
Aceste tichete cu care vor fi plătiți cei care prestează activități casnice la domiciliul beneficiarilor, sunt sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM).
Raluca Turcan a anunțat că va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii vor putea cumpăra aceste tichete, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă.
Prin acest proiect se urmărește ca persoanele care lucrează la negru să poată fi plătite legal și în același timp să aibă posibilitatea să fie asiguraţi în sistemul de pensii şi de sănătate