Valabilitatea certificatului Covid-19, prelungită de Parlamentul European. Care este noul termen: ”Va ajuta libertatea de mișcare”

Parlamentul European a decis ca valabilitatea certificatului digital Covid-19 să fie prelungită. Decizia a fost luată joi, 5 mai, cu majoritate de voturi de legislativul UE.

Europarlamentarii de la Strasbourg au hotărât menținerea certificatului digital Covid încă 12 luni, până la 30 iunie 2023.

Parlamentul European a prelungit valabilitatea certificatului Covid-19: ”Va ajuta libertatea de mișcare”
În cursul acestei săptămâni, Parlamentul Uniunii Europene a dat undă verde statelor membre pentru a menține în vigoare certificatul UE digital Covid-19 până în iunie anul viitor.

Decizia a fost luată în contextul în care regulile curente împotriva pandemiei provocate de noul coronavirus expiră pe 30 iunie.

Într-un comunicat de presă emis joi, 5 mai, biroul de presă al Parlamentului UE a anunțat că plenul a susținut propunerea de prelungire a certificatului. S-au înregistrat 432 de voturi ”pentru”, 130 ”împotrivă” și 23 de abțineri.

Reamintim că certificatul digital Covid al Uniunii Europene a fost adoptat în iunie 2021 pentru a facilita libertatea de mișcare în Europa pe timpul pandemiei. Inițial, acesta a fost introdus pentru o perioadă limitată de 12 luni și este în momentul de față necesar pentru a călători în unele state europene.

Legislativul UE, după adoptarea deciziei: ”Va ajuta libertatea de mișcare”
Un comunicat al Parlamentului European anunță că decizia luată în privința certificatului va ”asigura cetățenii europeni că pot beneficia de libertate de mișcare indiferent de evoluția pandemiei Covid-19”.

”Pentru a se asigura că cetățenii UE pot beneficia de dreptul lor la liberă circulație, indiferent de evoluția pandemiei de Covid-19, plenul PE a aprobat decizia Comitetului pentru Libertăți Civile de a prelungi Certificatul UE Digital COVID.

Astfel, acesta urmează să expire pe 30 iunie 2023”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European, notează site-ul Schengen Visa.

În paralel, Parlamentul European dorește ca statele membre ale UE să nu mai impună restricții suplimentare de intrare călătorilor care dețin astfel de certificate, cu excepția cazului în care situația se deteriorează și impunerea de noi cerințe devine absolut necesară, pe baza avizului științific al Centrului UE pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Comitetul de securitate sanitară al UE.