ALEXANDRU RAFILA, DEZAMĂGIT DE ACȚIUNILE AUTORITĂȚILOR, DUPĂ CE BILANȚUL BOLNAVILOR A DEPĂȘIT PRAGUL DE 4.000: ”PUN ÎN PERICOL SISTEMUL DE SĂNĂTATE”

Alexandru Rafila se arată dezamăgit de felul în care este gestionată epidemia de coronavirus în România.

Acesta a criticat modul de acțiune, șovăiala autorităților și lipsa unor instrucțiuni clare după care oamenii să se poată ghida.

De la o zi la alta România înregistrează tot mai multe cazuri noi de îmbolnăviri, fiind depășit chiar și pragul de 4.000. În acest context,

Alexandru Rafila a avertizat că o să asistăm la o blocare a sistemului medical, care va genera numeroase victime, dacă nu se iau măsuri.

„Creșterea accelerată a cazurilor de la terapie intensivă este un lucru îngrijorător și este rezultatul numărului de cazuri care s-au înregistrat acum o săptămână,

adică în momentul în care am depășit 3.000 de cazuri. Era de așteptat ca peste circa o săptămână din acel moment să crească numărul de cazuri de terapie intensivă.

Dacă în decursul acestei săptămâni vom avea valori de 4.000- 4.500 de cazuri, o să vedem o nouă creștere, un nou salt peste o săptămână în

secțiile de terapie intensivă. Or, lucrurile astea trebuie, la un moment dat, oprite.

Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate, pentru că nu blocarea în sine este periculoasă, ci faptul că acest lucru se soldează cu victime în rândul pacienților,

în rândul celor care nu au acces la sistemul de sănătate și așa mai departe”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.

„Fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”

De asemenea, Alexandru Rafila s-a arătat dezamăgit și de modul în care se comunică informațiile oamenilor și cum se face acest lucru.

El a subliniat că nici până în momentul de față oamenii nu știu cum să acționeze și ce să facă în cazul în care au fost infectați.

Mai mult, acesta a sancționat și situație de zile trecute în care au fost publicate informații diferite de către două instituții.

Alexandru Rafila a menționat că acest tip de întâmplări, în care instituțiile statului raportează cifre diferite zguduie încrederea oamenilor în autorități.

„Bănuiesc că un ghid foarte simplu, de bună practică în pandemie, care să fie cunoscut

populației – ce trebuie să faci dacă nu te simți bine, ai o febră, cui te adresezi, dacă testul este pozitiv,

ce faci în continuare, cum te izolezi la domiciliu, care e conduita – niște lucruri de genul ăsta,

simple, sigur, nu sunt de comunicare strategică, dar sunt de comunicare de bun-simț

și cred că oamenii au nevoie de astfel de îndrumări, pentru că lucrul acesta le crește și încrederea în sistemul de sănătate.

Dacă venim, însă, cu informații contradictorii, cu cifre contradictorii, lucrul ăsta generează neîncredere și neîncrederea generează panică, frică și în loc să

ajungem într-o situație în care tragem toți în aceeași direcție, ajungem în situații în care fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”, a mai spus Alexandru Rafila. scrie cancan.ro