Calendar Ortodox, 11 septembrie 2020. O mare Sfanta este pomenita

Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Biserica Ortodoxa pomeneste, in data de 11 septembrie, pe Sfanta Cuvioasa Teodora din Alexandriala.

Viata Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Sfanta Cuvioasa Teodora a fost casatorita cu un barbat pe nume Pafnutie. Aceasta a fost ispitita de diavol si a comis pacatul adulterului. Ea si-a

inselat sotul cu un alt barbat, dar atunci cand si-a dat seama de fapta sa, ea a fugit imediat la o  manastire de calugari. Cum acolo erau numai barbati, Sfanta trebuia sa se ascunda

si se recomanda sub numele de Teodor. Ea s-a rugat mult pentru a-i fi iertate pacate, iar la un moment dat, o tanara a venit cu un bebelus, sustinand ca tatal este, de fapt, Teodor, asa cum isi spunea Sfanta Teodora.

Atunci, ea a luat bebelusul si l-a crescut, dupa ce a fost izgonita de la manastire. A fost chemata inapoi dupa sapte ani.

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul al 8-lea

Intru tine, maica, cu osardie s-a mantuit cel dupa chip; ca, luand crucea, ai urmat lui Hristos; si lucrand, ai invatat sa nu se uite la trup, caci este trecator; ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, Cuvioasa Maica Teodora, duhul tau.

Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul 1

Ceata ingerilor, ceata mucenicilor, si a Apostolilor Tai, Cuvantule, se roaga totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueste-i pe toti, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, ca un indurat.

Scapand de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetatoare Cuvioasa Teodora, ai nazuit cu gandul catre Soarele Cel Stralucit, omorandu-ti

saltarile trupului cu nevointa. Pentru aceea, te-ai facut pilda sihastilor cu viata si indreptare celor cazuti; pentru aceea, te cinstim.

Tot pe 11 septembrie are loc si cinstirea Sfantul Eufrosin Bucatarul, Sfintii Mucenici Diodor, Diomid si Didim; Sfintii Dimitrie si Evantia sotia sa si Dimitrian fiul lor. scrie ombun.net