Calendar ortodox 3 mai. Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra

Calendar ortodox 3 mai. Pe data de 3 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra. Află din rândurile de mai jos cine au fost și ce au făcut în timpul vieții.

Calendar ortodox 3 mai. Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra
Sfântul Irodion s-a născut în anul 1821 la București și a primit numele de botez Ioan. La vârsta de 20 ani s-a călugărit și a ajuns la Cernica. Pe 3 decembrie 1846 primește un nume nou, unul de călugăr sub forma de Irodion.

În septembrie 1850 starețul său pe nume Calinic va fi hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea și îl ia cu sine pe Irodion alături de alți călugări. În 1854 îl numește pe Irodion stareț al schitului Lainici. Cu mici întreruperi, a păstorit 41 ani în perioada 1854-1900.

După moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion devine duhovnic al Sfântului Calinic. Acesta a murit pe 3 mai 1900. La mormântul Său se făceau minuni, se vindecau demonizații și mai ales, se alungau duhurile necurate. La 7 mai 2011 a fost canonizat la Mănăstirea Lainici.

Sfinții Mucenici Timotei și Mavra au murit ca martiri în anul 286 în perioada persecuțiilor creștinilor din vremea împăratului Dioclețian. Aceștia erau căsătoriți de 20 ani când au fost prinși și duși în fața guvernatorului cetății Tebaida, Arianus.

Arianus l-a întrebat pe Timotei cine este și acesta i-a răspuns că este creștin și citeț în biserică. Guvernatorul i-a arătat instrumentele sale de tortură, iar Timotei l-a întrebat pe guvernator dacă nu vede îngerii care îi dau putere. În acel moment, guvernatorul a dat poruncă să fie torturatin fața soției sale care a mărturisit și ea credința creștină.

După alte torturi, cei doi au fost răstigniți față în față. 10 zile au stat așa vorbind și încurajându-se reciproc, apoi au murit.

Tot pe 3 mai se mai prăznuiesc:

– Sfinților Mucenici Diodor și Rodopian.

– Sfântului Cuvios Petru, Episcopul Argosului.

– Sfinților douăzeci și șapte de mucenici.

– Sfântului Cuvios Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev.

Greco-catolic

Sf. M. Timotei și Maura

Romano-catolic

SS. FILIP ȘI IACOB, ap.