În România, ora se schimbă de două ori pe an. Ne pregătim acum pentru trecerea la ora de vară, după ce am trecut la cea de iarnă în octombrie. Ceasul se va da înainte, deși se spunea că vom renunța la acest obicei. Află când are loc marele eveniment.
Când se dă ora
România este una dintre puținele țări care are parte de schimbarea orei în funcție de perioada anului și de anotimp. Deși unele state au renunțat la acest obicei, se pare că noi nu am anunțat nimic încă în acest sens și ne pregătim pentru o nouă decalare.
Conform specialiștilor, se pare că vom trece și anul acesta la ora de vară. Mai exact, mișcarea va avea loc în primăvara anului 2022, la data de 27 martie, chiar într-o zi de duminică.
Astfel, la 27 martie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că se va face trecerea de la fusul orar EET la cel EEST. Revenim apoi la normal, la ora de iarnă, în data de 30 octombrie 2022, tot într-o zi de duminică. Atunci, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Noaptea va fi mai lungă, ceea ce înseamnă că ne vom bucura mai puțin de lumina naturală, de la soare.
Anul acesta trecerea de la ora de iarnă la cea de vară s-a făcut la data de 28 martie 2021, duminică, iar trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.
Urmările orei de vară
Medicii susțin că nu este o mișcare tocmai bună pentru organismul nostru. Conform specialiștilor, unii oameni pot fi grav afectați de schimbarea orei. Efectele se vor resimți din plin, mai ales la nivel mental.
Unii dintre oameni se confruntă cu insomnii. Programul nostru este complet dat peste cap de aceste schimbări, dar revine rapid la normal. Totuși, unele persoane au nevoie de ajutor de la specialiști pentru a se repune pe picioare.
Trecerea la ora de vară poate crește riscul de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. Un studiu realizat de specialiștii din Suedia a demonstrat că ne confruntăm cu o creștere medie de 6,7% a riscului pentru infarctul miocardic în primele trei zile după trecerea la ora de vară.