Când va fi vârful epidemiei de COVID-19 în România și când vom scăpa de restricții

Ministrul Sănătății a vorbit despre criza produsă de coronavirus și despre vârful epidemiei din perioada sărbătorii de Paște.

Va intra România în scenariul 5 sau 6?
Nelu Tătaru, a vorbit despre situația în care se află România în momentul de față. Acesta a precizat că deocamdată autoritățile trebuie să se concentreze pe situația actuală, pe scenariul 4, și să nu se gândească la scenariile următoare, 5 și 6.

De asemenea, vârful epidemiei, susține ministrul Sănătății, este posibil să aibă loc în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar, spre deosebire de situația prezentă, atunci va fi o perioadă mai domolă și relaxantă.

„Îl văd mai ascuțit sau mai domol, în funcție de ceea ce vom face noi, atât ca activitate medicală, dar și populația prin măsurile care trebuie într-adevăr respectate. Poate fi în jur de 10.000, poate fi în jur de 15.000, depinde de cum avem rata de transmitere locală, accelerată sau nu„, a declarat Nelu Tătaru.

Când va fi vârful epidemiei de coronavirus în România?
Totodată, ministrul Sănătății a declarat că restricțiile de circulație vor fi mai relaxate după ce va trece vârful de epidemie.

În momentul în care numărul cazurilor de infectare și de decese vor scădea, atunci România ar putea fi „eliberată” de restricții. Dar, în cazul în care situația se va înrăutății, România va intra într-un scenariu mult mai complicat.

„Pe final de mai, în măsura în care numărul de cazuri noi vor scădea și numărul de decese nu se va mai accentua.

Avem scenariul 4 ce trebuie gestionat. Avem peste 2000 de infectări. Nu ne gândim la sceanriul 5 sau 6. Dacă avem doar aceste 2000 de infectări este un scenariu ușor. Dacă apar noi cazuri sau cazuri critice și severe, atunci va fi un scenariu mai greu„, a adăugat acesta.

În prezent, numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 2.738, între care peste 700 de cazuri confirmare în Suceava. Bilanțul persoanelor decedate a ajuns vineri, 3 aprilie la 116 cazuri.