Crește vârsta de pensionare în România. Sunt vizate femeile

Crește vârsta de pensionare în România. Vârsta de pensionare se va modifica pentru toate femeile din țara noastră. Anunțul a fost făcut de către ministrul Marius Budăi, care a explicat și condițiile în care acest lucru va fi posibil. Iată cele mai importante noutăți despre pensiile din România.

Crește vârsta de pensionare pentru femeile din România

Ministrul Muncii a anunțat miercuri, 11 mai 2022, că femeile se vor putea pensiona cu patru ani mai târziu decât este prevăzut acum, prin lege. Pe de altă parte vor fi cazuri în care unele românce vor putea ieși la pensie mai devreme, cu o condiție. Astfel, femeile vor ajunge să se pensioneze la aceeaşi vârsta ca bărbaţii şi anume la 65 de ani, în condițiile în care, în prezent, femeile ies la pensie la 61 de ani.

Potrivit spuselor Ministrului Muncii, creşterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, până în 2030. Pe de altă parte, Marius Budăi spune că Ministerul Muncii are în vedere o lege care prevede că femeile care au avut mai mulţi copii să iasă mai repede la pensie.

Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030, a mai precizat ministrul Muncii, Marius Budăi la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Egalizarea vârstei de pensionare
Doina Pârcălabu, fost șef al Casei de Pensii a declarat într-o intervenție la Antena 3 că egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani la femei şi bărbaţi se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranțele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări.

Reamintim faptul că până la acest moment, la nivel național, au fost evaluate 2,3 milioane de dosare de pensie, în cadrul procesului de digitalizare.

Guvernul urmărește să elimine inechitățile dintre pensionarii cu același stagiu de cotizare, dar cu pensii diferite.