In Suceava, mai exact in Poiana Stampei, traieste tanti Maria, asa cum este cunoscuta de vecini.
Aceasta s-a nascut in satul Corni si provine dintr-o familie cu 2 copii.
Tanti Maria nu se abate niciodata de la comuniunea cu natura. Aceasta traieste aproape
in totalitate cu alimente din gospodaria proprie, am putea spune din agricultura bio,
ceea ce a facut-o si cunoscuta. Reprezentanti ai Manastirii Barnova au chemat-o pentru a le da sfaturi
de gradinarit pentru culturi intinse pe 8 hectare, scrie fanatik.ro.
Existenta unui certificat in ceea ce priveste alimentele bio si spusele staretului Manastirii Barnova atesta priceperea doamnei Maria.
”Am rugat-o sa vina la noi la manastire sa infiintam o gradina de legume. Am produs aici cateva legume foarte cautate”, a spus Paisie Furdui.
Maria Taran a devenit foarte cunoscuta si datorita targurilor
si festivalurilor agricole. Oamenii cunoscand-o drept „femeia care nu a mai mers de doua decenii la piata”.
„N-ar strica sa vina oficialii de la Ministerul Agriculturii, coconii de la Bucuresti care nici nu stiu ce e aia sapa sau cazma
si sa o mai intrebe una-alta, sa mai afle de la ea, sa mai invete”, adauga cei care o cunosc pe Maria Taranu.
Femeia are cateva reguli simple in ceea ce priveste gradina, ingrasamantul natural este intotdeauna varianta pentru care opteaza.
”Eu la manastirea Barnova am fost chemata de parintele staret sa fac o gradina bio. Terenul este alimentat cu mranita de
capra, nu cu concentrat natural. Plantele ma asculta si aici, la Barnova”, a declarat femeia.
”Mama mea asa m-a invatat. Ea nu cumpara nimic, nici macar ulei. Avea floarea-soarelui, facea ulei, sfecla o ducea la Bucecea, de unde aducea zaharul. Doar orezul il cumpara. Ea m-a invatat sa
pun muraturi, sa fac zarzavaturi, ciuperci murate, fasole verde murata. Asa mi-am invatat si copiii, pentru ca asa e sanatos. Am gradina, livada, sera si iaz cu peste”, spune Maria Taran.
”Daca esti o buna gospodina economisesti bani si nu cumperi legume, fructe, zarzavaturi. Dar trebuie munca. Eu pana seara stau in solar, in gradina, vorbesc cu legumele. Exact cum ingrijesti un copil, asa ai grija de o gradina”, continua femeia.
Tanti Maria a reusit sa planteze ceva care nu e chiar prieten cu Dornele. Vita de vie, porumbul si graul nu sunt comune in acea zona,
dar femeia a reusit sa la aduca. Are samnata de cartof din 1962, careia nu i-a pierdut rostul.
”Am facut iaz de peste, merg si pomii aici, si legumele, si fructele. Dar trebuie multa munca si sa pui suflet. Eu stau primavara, cand le pun, si vorbesc cu ele, si vad ca a doua zi sunt mai mari.
M-as imbolnavi sa nu le pot vorbi. De multe ori sunt obosita, dar cand stii ca cineva te asteapta sa ii dai o lingura de apa e musai sa vii”, a mai spus tanti Maria.
„Cu o gradina langa casa, cu munca si cu multa dragoste pentru plante ar trebui sa traim fara grija zilei de maine”, subliniaza femeia.