Noțiunea de a fi un jurnalist extrem de bun și profesionist presupune nu doar abilități de scriere și investigare, ci și capacitatea de a transmite informații relevante într-un mod captivant și atractiv pentru cititori. Astfel, astăzi vom aborda un subiect de interes major pentru fiecare dintre noi: importanța odihnei pentru sănătatea noastră.
Știm cu toții că trebuie să ne odihnim pentru a putea fi eficienți și pentru a ne putea duce sarcinile la bun sfârșit fără niciun fel de problemă. Somnul este și mai important pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice. Un lucru pe care ar trebui să-l știm este numărul de ore de odihnă recomandat. Este important să înțelegem că nu există o recomandare standard întrucât odihna trebuie adaptată la organismul fiecăruia.
Totuși, specialiștii spun că atunci când cuantificăm orele de somn, trebuie să luăm în considerare și puiul de somn din timpul zilei, chiar dacă este de numai 30 de minute. Ceea ce este general valabil atunci când discutăm despre odihnă este că lipsa somnului cauzează grave probleme de sănătate și, astfel, pot apărea diabetul, boli de inimă, cancer și așa mai departe.
Cât trebuie să dormi?
Necesarul de ore de somn variază în funcție de vârstă, iar ultimele recomandări stabilesc durata optimă diferențiind mai bine între mai multe grupe de vârstă. Recomandările privind necesarul de somn au fost elaborate și publicate de National Sleep Foundation în urma analizei sistemice a studiilor științifice existente și consultărilor cu medici și specialiști din mai multe domenii.
Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost diferențiată pe șase categorii de vârstă:
Nou-născuți (vârstă de la 0 la 3 luni) – durata recomandată de somn a fost restrânsă între 14 și 17 ore, anterior era între 12 și 18 ore
Sugari (între 4 și 11 luni) – intervalul de somn recomandat este de 12 – 15 ore, anterior între 14 și 15 ore
Copii mici (1 – 2 ani) – durată de somn recomandată între 11 și 14 ore, anterior 12-14 ore
Preșcolari (de la 3 la 5 ani) – între 10 și 13 ore de somn pe zi, anterior între 11 și 13
Copii școlari (între 6 și 13 ani) – necesarul recomandat este de 9 – 11 ore, anterior 10-11 ore
Adolescenți (vârstă între 14 și 17 ani) – durată de somn recomandată între 8 și 10 ore, anterior 8,5 – 9,5 ore
În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă între 7 și 9 ore de somn, adulții (26 – 64 ani) între 7 și 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn.
Beneficiile unui somn adecvat
Este foarte important să deprindem obiceiuri sănătoase care să ne permită să ne odihnim. Mai jos vă prezentăm câteva motive pentru care trebuie să acordați o foarte mare atenție obiceiurilor voastre legate de somn:
Depresia – Persoanele care suferă de depresie fie dorm foarte mult, fie se luptă cu insomnia. Somnul în exces sau somnul insuficient amplifică depresia.
Durerile de cap – Lipsa de somn cauzează apariția durerilor de cap și blochează neurotransmițătorii cum ar fi serotonina – hormonul fericirii – să ajungă la creier.
Diabetul – Dormitul în exces favorizează diabetul de tip 2 întrucât reduce capacitatea corpului de a procesa glucoza.
Dureri de spate – Dormitul în exces este echivalent cu lipsa de mișcare și inactivitate care cauzează dureri de spate, dureri ale articulațiilor și rigiditatea mușchilor.
Obezitatea – Dormitul în exces încetinește metabolismul care, în loc să utilizeze energia, o va stoca sub formă de grăsime
Boli ale inimii – În urma câtorva studii de specialitate s-a constatat că persoanele care dormeau aproximativ 11 ore pe noapte au dezvoltat un risc mai mare de boli ale inimii față de persoanele care dormeau 8 ore.
Dacă te întrebi dacă dormi prea mult, iată ceea ce trebuie să faci pentru a scăpa de acest obicei nesănătos:
Stabilește un program de somn și respectă-l. În funcție de stilul tău de viață, stabilește-ți propriul program de somn. În plus, se recomandă să nu ai niciun dispozitiv aprins lângă tine. Fă yoga și meditează pentru a-ți relaxa mintea și corpul.
Fă un duș. Un duș rece de fiecare dată când îți este somn te va ajuta să te trezești imediat și să-ți începi ziua în forță.
Fă sport dimineața. Dacă vrei să îți începi ziua cu un tonus activ și plin de energie, fă mișcare dimineața imediat ce te trezești.
Bea apă. Pentru o bună hidratare, bea un pahar de apă călduță în fiecare dimineață imediat ce te trezesti.