Marcel Ciolacu a făcut un anunț de mare interes pentru români. Președintele Partidului Social Democrat a vorbit despre salariul minim pe economie și despre posibilitatea ca acesta să fie majorat în 2022. Iată care au fost precizările liderului PSD.
Marcel Ciolacu, despre creșterea salariului minim
Marcel Ciolacu a anunțat marți, 5 aprilie 2022, că salariu minim pe economie ar putea crește în România, ca urmare a unei propuneri venite din zona IMM-urilor. Liderul Partidului Social Democrat a explicat în ce anume constă această propunere și cât de repede ar putea fi concretizată.
Este o propunere din partea IMM-uri dacă se mărește salariul minim cu 200 de lei, atunci cele 200 de lei să nu fie impozitate cu CAS și CASS. Toate aceste discuții nu se fac intr-un glob, nici la Parlament, nici la coaliție, nici la Guvern. Ele au o discuție și cu partenerii sociali, a precizat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a spus că trebuie luate cât mai repede aceste măsuri, într-o săptămână, maxim două. Potrivit spuselor sale, majorarea salariului minim ar putea fi aplicată începând de anul acesta, ca urmare a unei propuneri venite din sfera mediului de afaceri.
Firmele care își doresc o creștere a salariului minim pe economie cu 200 de Ron, ar urma să nu mai plătească nici o taxă la stat pentru această creștere salarială, astfel încât întreaga sumă să meargă la angajat.
Precizăm faptul că salariul minim brut pe țară este, de la 1 ianuarie, de 2.550 de lei pe lună, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.
Salariul minim pe economie în 2022
Ca noutate, în 2022 a fost estompată diferența dintre salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. Reamintim că în 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de 2.350 de lei.
Potrivit unor date oficiale de la Ministerul Muncii, anul trecut în România, 1.290.000 de salariați au primit salariul minim brut garantat în plată de 2.300 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevedea nivelul de studii superioare.
Conform articolului 260 din Codul Muncii, angajatorii care nu respectă garantarea în plată a salariului minim brut pe țară riscă amenzi contravenționale de la 300 lei la 2.000 lei.