Marcel Vela anunta o ordonanta de urgenta care vizeaza modificari salariale pentru aproximativ 68.000 de politisti

Ministrul de Interne Marcel Vela a anuntat, joi, o ordonanta de urgenta care pune in aplicare decizia ICCJ privind salariile politistilor care au aceeasi functie, aceeasi treapta si aceeasi gradatie. Vela a spus ca astfel se face dreptate pentru aproximativ 68.000 de politisti.

„Aceasta ordonanta face un act de dreptate si daca la vremea respectiva predecesorii mei ar fi aplicat legea asa cum trebuia, astazi nu era nevoie sa adoptam acest proiect de act normativ”, a spus Marcel Vela.

Potrivit ministrului de Interne, ordonanta adoptata joi in sedinta Guvernului asigura punere in aplicare a efectelor juridice ale deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

„Prin OUG se vor recalcula drepturile salariale pentru politistii care au un salariu lunar mai mic decat nivelul maxim aflat in plata pentru fiecare functie, grad, treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, a spus ministrul Marcel Vela.

Ordonanta mai modifica prevederile OUG nr. 114 / 2018, care limiteaza in prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat in decembrie 2018, respectiv in decembrie 2019, decizii care sunt anterioare a deciziei nr. 51 / 2019, respectiv deciziei ICCJ. Totodata, Vela mai spune ca prin aceasta OUG, Guvernul asigura sustinerea financiara a impactului generat de aplicare a efectelor deciziei numarul 51 / 2019, fiind esalonata plata drepturilor recalculate si datorate pentru ultimii trei ani.

„Din punct de vedere tehnic, OUG vizeaza urmatoarele date: in medie un politist in activitate poate beneficia de o crestere lunara de pana la 400 de lei in suma bruta, in functie de situatia particulara a fiecaruia. Prin raportare la elementele vizate de catre aceasta ordonanta de urgenta, inregistram un numar de aproximativ 68.000 de politisti pentru care acest act face dreptate. Cu privire la cuantumul

sporului de fidelitate un numar de 18.000 de cadre pentru cuantumul sporului pentru absolvirea a institutiilor de invatamant superior si aproximativ 6.000 de politisti pentru cuantumul sporului de pericol deosebit”, a mai spus ministrul de Interne.

Totodata, aceasta OUG s-a stabilit un termen pentru executarea acestor plati restante si stabileste modalitatile concrete de efectuare a acestora pentru asigurarea predictibilitatii cheltuielilor bugetare. Ministrul a precizat ca in perioada urmatoare vor fi emise normele de aplicare pentru aceasta OUG. scrie fabricatinromania