Măsuri noi pentru București. Se închid școlile

Astăzi, 19 octombrie, în București se întrunește Comitetul pentru Situații de Urgență. Se vor lua măsuri de protecție a populației, dat fiind faptul că incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit în Bucureşti pragul de trei la mia de locuitori.

Ce măsuri vor fi impuse în București
UPDATE: În urma ședinței, Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a adoptat mai multe măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus, având în vedere că situația este din ce în ce mai gravă în București, iar rata de incidență a ajuns la 3,19 pe mia de locuitori. Măsurile intră în vigoare pe 20 octombrie, la ora 20.00. Printre altele, s-a comunicat faptul că școlile vor trece exclusiv în regim online, iar masca de protecție va fi obligatorie și în spațiile publice deschise.

-purtrea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;

-activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de prepare, comercializare și consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă;

-activitatea restaurantelor și a cafenelelor din hoteluri, pensiuni sau alte unități de cazare este permisă pentru persoanele cazate;

-activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

-organizarea și desfășurarea activității în cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte este interzisă;

-suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față, din unitățile de învățământ, cursurile desfășurându-se online.

Măsurile intră în vigoare pe 20 octombrie, la ora 0:00.

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește astăzi, 19 octombrie, pentru a stabili măsurile care se impun după ce, în București, rata de incidență a cazurilor de infectare cu coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori.

Prefectul Capitalei a anunțat că se vor lua o serie de măsuri care nu sunt blânde, dar sunt necesare pentru limitarea răspândirii virusului.

„Mâine (luni – n.r.) se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după cum ştiţi el se reuneşte în 48 de ore de la momentul anunţului. Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim ministru, măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc, toate măsurile se vor lua mâine”, a spus duminică, prefectul Capitalei, la Digi 24.

Comitetul pentru Situații de Urgență va decide inserarea într-unul dintre scenarii, în timp ce Ministrul Educației și Ministrul Sănătății vor decide ce se va întâmpla cu școlile.

Există șanse ca astăzi, în București, să scadă rata de infectări sub 3 raportat la o mie de locuitori, iar în acest caz, nu vor mai fi luate noi măsuri.

„Evident, noi am pus această problemă şi am spus, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat oricum. Dacă va scădea rata de incidenţă sub trei, noi tot trebuie să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, că aşa ne impune legea, îl informăm că a fost astăzi 3,02 şi ne gândim dacă trebuie să luăm măsuri pe care în aceeaşi şedinţă să le anulăm”, a mai spus Gheorghe Cojanu.