Ministrul Muncii a făcut anunțul mult așteptat de către români. Este vorba despre mărirea pensiilor și posibilitatea prin care guvernanții pot face acest lucru. Marius Budăi a explicat că premierul României a aprobat renegocierea PNRR fără a afecta programul.
Marius Budăi: nu vrem ca românii să fie săraci
Ministrul Muncii consideră necesară renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență și că trebuie să spunem Uniunii Europene că: “nu vrem ca românii să fie săraci”. Acestea sunt cuvintele lui Marius Budăi, cel care ocupă funcția de ministru al Muncii în guvernul lui Nicolae Ciucă.
Acesta consideră că autoritățile din România trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la inechitățile din sistemul de pensii. Pentru majorarea pensiilor este nevoie să se facă o modificare în PNRR întrucât există o prevedere care stipulează că orice creștere a pensiilor trebuie să se încadreze într-un impact bugetar de 9.4% din PIB pentru mărirea pensiilor.
Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%. Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, a explicat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a declarat că sunt elemente de context care nu au fost luate deloc în calcul și în plus este nevoie de o strategie prin care să fie redus gradul de sărăcie și excluziune. Acesta a mai spus că UE trebuie să înțeleagă că nimeni nu are intenția de a periclita Programul Național de Redresare și Reziliență, dar că până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să fie rezolvate inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar.
Ministrul Muncii despre majorarea pensiilor din 2023
Cu privire la majorarea pensiilor, actualul ministru al Muncii a precizat că nu vrea să dea nimănui speranțe că pensiile vor fi mai mari de la anul și că alege să vorbească doar când va avea date concrete. Tot el a mai precizat că există un memorandum aprobat în luna decembrie 2021, în urma căruia s-a creat un comitet care va dezbate reforma pensiilor speciale.
De la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie a fost majorat de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, iar indemnizaţia socială minimă a urcat de la 800 de lei la 1000 de lei.