Noi restrictii impuse in Romania! Tataru si Arafat au facut anuntul

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) au anuntat impunerea de noi restrictii in Romania.

Nelu Tataru:

– Dupa cresterea numarului de cazuri din ultimele zile, se prelungeste starea de alerta cu 30 de zile, din 15 octombrie.

– Cresterea de cazuri noi duce si la restrictii. Depinde doar de noi sa nu avem o crestere exponentiala, cu cresteri in ATI si la UPU.

– Vom avea si modificari de adaptare a tratarii cazurilor simptomatice, asimtomatice si a pacientilor cu comorbiditati.

– S-a aprobat lista tarilor cu risc epidemiologic si se pastreaza aceleasi reguli.

– Activitatea salilor de spectacole, teatre cinema, restaurante cafenele se reduce la capacitatea de 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egala cu 1,5 la mie, iar in localitatile cu rate de infectare intre 1,5 – 3 la mie vor functiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus pana la orele 23.

Raed Arafat:

– Portarea mastii va fi obligatorie in zonele aglomerate unde incidenta este sub 3 la mie.

– Purtarea mastii va deveni obligatorie in toate spatiile deschise in zonele in care incidenta infectarilor cu noul coronavirus depaseste 3 la mia de locuitori.

– Evenimentele private – nunti, botezuri, aniversari – in spatiile inchise si deschise sunt interzise pe plan national.

– Tot personalul din centrele rezidentiale se va testa 1 data pe saptamana.

Autoritatile pot impune, insa, masuri suplimentare. La Guvern se discuta astazi daca toate scolile trec la cursuri exclusiv online.

De asemenea, alte masuri care ar putea fi aplicate in Bucuresti ar fi:

– inchiderea salilor de sport
– inchiderea centrelor comerciale
– limitarea deplasarilor, astfel incat oamenii sa se deplaseze dintr-un sector in celalalt doar in interes de serviciu sau in interes medical scrie fabricatinromania