Ordonanta militara 9….. Cum se va schimba viata noastra🙈

Persoanele în vârstă ar putea ieși din case într-un alt interval orar decât cel prevăzut de lege momentan, după ce va intra în vigoare următoarea ordonanță militară. Acesta va fi stabilit și comunicat săptămâna viitoare. Astfel, termenul orar ar putea fi prelungit sau modificat.

Această decizie, anunțată de secretarul de stat al MAI Bogdan Despescu, vine în contextul sărbătorilor pascale. Mulți oameni vor să se aprovizioneze pentru această sărbătoare, astfel că au ieșit la cumpărături și magazinele sunt mai aglomerate decât de obicei.

Orarul vârstnicilor va fi modificat
Pentru a veni în ajutorul vârsticilor, cel mai probabil intervalul orar 11-13, în care persoanele trecute de 65 de ani pot ieși din casă, ar putea fi modificat. Bogdan Despescu a ținut să precizeze că în atunci sunt foarte mulți oameni la cumpărături.

„Înţelegem nevoia oamenilor de a-şi asigura bunurile de strică necesitate, evaluăm în permanenţă situaţia. Dacă specialiştii vor propune noi măsuri, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă cu siguranţă va decide în acest sens şi dacă va decide, va fi dispusă o anumită interdicţie prin Ordonanţă Militară. E importantă o analiză inclusiv referitoare la posibilitatea de a diferenţia un alt interval orar, sau poate chiar a mări, pentru că la începutul intervalului 11-13 foarte multe persoane vor să iasă la cumpărături”, a declarat Bogdan Despescu la Antena 3.

Vom avea o nouă ordonanța militară
În ultimele zile piețele din România, dar și magazinele au fost ticsite de oameni, astfel că măsura distanțării sociale nu a fost respectată. Secretarul de stat a precizat că peste 2.000 de angajați ai MAI sunt pe teren.

Și ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat că se pregătește o nouă ordonanță militară.

“Săptămâna viitoare vom da, probabil, încă o Ordonanţă, în sensul în care ar trebui să mai reglăm zona de sud, graniţa cu Bulgaria, unde există, la fel ca în zona de vest la graniţa cu Ungaria, un tranzit transfrontalier pentru muncile agricole. Aşa cum am permis pentru Ungaria, trebuie să permitem şi pentru Bulgaria”, a declarat Vela.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertisment dur
”În absenţa unui vaccin, va trebui să limităm cât mai mult posibil contactul cu persoanele în vârstă”, a declarat ea cotidianului german Bild, subliniind că ştie că este greu şi că această izolare este o povară, dar ”este o chestiune de viaţă şi de moarte” şi trebuie să rămânem ”disciplinaţi şi răbdători”.

Ursula von der Leyen a mărturisit ca un vaccin împotriva covid-ului va fi disponibil până la sfârșitul anului și de-abia apoi se va ridica orice restricție. Ea speră că oamenii vor putea fi vaccinaţi rapid iar autorităţile discută deja cu producătorii pentru a pregăti producţia la nivel mondial.