Prima veste mare dată de epidemiologii români. „Epidemia e în scădere. Cifrele ne arată asta”

O veste bună vine din partea Societății Române de Epidemiologie (SREPI) care transmite că epidemia de COVID-19 a intrat într-o etapă de scădere progresivă.

Epidemia de COVID-19 din România, într-o etapă de scădere.

Deși în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.232 de cazuri de infecție cu coronavirus, precum și cele mai multe decese înregistrate de începutul pandemiei,

România a intrat într-o etapă de scădere, potrivit declarațiilor lui Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, la Digi24.

„Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.
Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.

Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate”, a explicat Emilian Popovici.

De asemenea, vicepreședintele SREPI mai precizează faptul că cifra mare a pacienților internați la Terapie Intensivă (ATI), precum și numărul deceselor indică, de fapt, cazurile care s-au înregistrat până acum din urmă.

„La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.
Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere.

Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare.

Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice.

După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a mai explicat specialistul. Sursa radiosimplu.ro