Productia de grau a acestui an scade cu circa 40%, se reduc si recoltele de orz, secara, rapita

Productia de grau a acestui an va fi cu circa 40% mai mica decit anul trecut, de 5,5 – 5,6 milioane tone, fata de 9 milioane de tone anul trecut, din cauza secetei, a anuntat marti ministrul Agriculturii Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

Productia medie la griu, recoltat in prezent in proportie de 89%, este de 2,9 tone la hectar, fata de 4,8 tone la hectar anul trecut.

Recolte mai mici vor fi si la secara, unde productia medie este de 2,5 tone/ha, fata de 3,2 tone/ha anul trecut, la orz, cu o productie medie de 2,6 t/ha, fata de 5 t/ha anul trecut, precum si la rapita, cu o productie medie de 1,9 t/ha, fata de 2,3 t/ha in 2019.

Ministrul spune ca recolta de griu este in masura sa acopere consumul intern, care este de 2,2 milioane tone pentru consum uman, 550.000 tone pentru samanta, 400.000 de tone pentru furaje si 400.000 de tone pentru industria alcoolului.

Pentru ca seceta a afactat doat statele din bazinul Marii Negre, iar marii producatori de grau vor avea recolte record, Oros spune ca pretul graului si implicit cel al painii nu ar trebui sa creasca.

Fermierii ale caror culturi au fost afectate vor primi despagubiri dupa rectificarea bugetara, a adaugat Oros.

Ministrul a spus ca prevedderile ordinului privind despagubirile a fost extins si pentru culturile de primavara care au fost afectate de seceta, si ca vor primi despagubiri si proprietarii de livezi si cei de vita de vie.

In context, Oros a spus ca a avut intalniri cu reprezentantii Ministerului Finantelor si ai ANAF si ca a obtinut promisiunea fiscului de a tine cont, in controalele pe care institutia le face, de procesele verbale de calamitare a culturilor.

Ministrul spune ca in anii anteriori fermierii nici nu u primit despagubiri in cazul unor calamitati si ca au fost si amendati de ANAF pentru ca nu au inregistrat productii. Sursa fabricatinromania.info