Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș, a vorbit despre cele mai frecevente cauze ale cancerului de ficat.
Medicul infecționist atrage atenția asupra unei afecțiuni, aparent banală, cu care sunt diagnosticați din ce în ce mai mulți oameni – steatoza hepatică – sau ficatul gras. Boala este cauzată de obezitate dar și de consum de alcool și de fumat.
” De când cu noile moleculele direct active, constatăm că se schimbă tabloul general al afecțiunilor hepatice. În momentul de față, vorbim de modificări non-virale, la nivelul ficatului, adică ficatul gras non-alcoolic și alcoolic.
Alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului si atrage încărcarea grăsoasă a ficatului,
Chiar dacă virurusul hepatitic B stă și doarme și nu face prea multe stricăciuni care să conducă la apariția fibrozei și noi insiropăm ficatul cu alcool și mai și fumăm, se produce în ficat acid lactic.
Acidul lactic pârlește și creează necroză locală. Încet-încept poate să apară și cancerul hepatic,” a punctat prof. Streinu-Cercel, pentru Medika TV.
Ficatul gras inseamna incarcarea cu grasime a celulei hepatice. Avand un bagaj de grasime in ea, celula ficatului nu-si mai indeplineste rolul.
Cei diagnosticati cu ficat gras primesc de la doctori urmatoarele recomandari pentru a lupta cu boala: schimbarea stilului de viata, eliminarea catorva kilograme suplimentare, evitarea sedentarismului si a unor alimente.
Ficatul gras se intalneste la cei care sunt bautori, dar exista si ficatul gras nealcoolic la cei care nu sunt obisnuiti cu alcoolul.
E bine sa se stie ca ficatul este proiectat sa metabolizeze 12-15 mililitri de alcool pur pe zi. Deci cam o sticla de 350-500 de mililitri de bere 4%, un pahar de vin 8%-10%,
iar dintre tarii cantitatea pe puterile ficatului este de 35-40 de mililitri, un paharel de bauturi tari 40%. Aceste cantitati daca sunt depasite chinuie si suprasolicita ficatul.
Ficatul gras nealcoolic secundar vine din unele boli. Acele boli induc si steatoza hepatica. Dar sunt si unele medicamente care au ca efect nedorit incarcarea grasa a celulelor ficatului.
Aceste medicamente ce pot duce la ficatul gras sunt pe baza de cortizon ce se dau in reumatismele inflamatorii.
Alte medicamente care pot produce steatoza sunt betablocantele administrate in hipertensiune, medicamente precrise in tulburarile de ritm ale inimii, dar si medicamente impotriva depresiei.
Stiati că:
90% dintre obezi au si steatoza hepatica. Trigliceridele mari sunt cele care incarca mai ales cu grasime celula ficatului.
10% dintre cei cu colesterol mare si colesterol bun prea mic fac si steatoza hepatica.
Doua treimi dintre cei care au in sange prea multe trigliceride sufera si de ficat gras.
85% dintre cei care au si colesterol crescut, si trigliceridele fac ficatul gras. Cei cu diabet, hipertensivii au risc mare de a face ficat gras. Sursa fabricatinromania.info