România va fi lovită de furtuni în următoarele 24 de ore! Meteorologii au emis cod galben pentru mai judete

Prima pagină » România va fi lovită de furtuni în următoarele 24 de ore! Meteorologii au emis cod galben pentru mai multe județe

Reclamă

România va fi lovită de furtuni în următoarele 24 de ore! Meteorologii au emis cod galben pentru mai multe județe
Reclamă

Publicat: marți, 2 iulie 2024, 08:37

Scris de: Marian Stanescu George

Reclamă

România este pe cale să se confrunte cu furtuni severe, după ce meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru mai multe județe. Sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș și în zonele montane vor fi cele mai afectate de această vreme nefavorabilă. Codul galben este valabil de la ora 10:00 marți, 2 iulie, până la ora 10:00 miercuri, 3 iulie.

Fenomenele Meteo Așteptate
Fenomenele extreme vor include ploi torențiale, intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a estimat că volumul de apă va varia între 20-40 l/mp, iar ocazional, pe arii restrânse, s-ar putea depăși 50 l/mp.

În următoarele 24 de ore, se așteaptă să se manifeste următoarele fenomene:

Averse torențiale
Intensificări ale vântului, cu rafale de 50-70 km/h
Vijelii
Grindină
Descărcări electrice
Pe lângă codul galben valabil până miercuri dimineață, ANM a menționat că instabilitatea atmosferică se va continua și miercuri pe parcursul zilei, fiind favorizată în special în centrul și estul țării.

O altă alertă meteo, care previziona instabilitate atmosferică, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și descărcări electrice, a fost emisă pentru Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei. Aceasta a fost valabilă de luni seara, 1 iulie, ora 20:00, până marți, 2 iulie, ora 10:00, cu cantități de apă care vor varia între 20-30 l/mp, iar pe alocuri s-ar putea depăși 40 l/mp.

În București, ANM prognozează caniculă și disconfort termic ridicat, cu indicele temperaturii umiditate (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități până marți dimineața.

Temperaturile maxime vor ajunge la 37-38 de grade, iar minimele la 19-20 de grade, cu un cer mai mult senin și vânt de intensitate slabă. De marți seara, capitala este așteptată să fie afectată de vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină.

Temperaturile vor continua să fie ridicate, cu maxime de 35-37 de grade și minime de 18-20 de grade, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.