Scandal urias la Iasi, la moastele Sfintei Parascheva. Credinciosii furiosi, huiduie si se imbrancesc

Scandal urias la Iasi. Azi-noapte la Iasi, a fost scandal in fata Catedralei Mitropolitane. Scandalul a continuat chiar si miercuri, in ciuda sarbatorii. Oamenii s-au certat cu jandarmii, care nu i-au lasat sa intre in biserica sa se roage la moastele sfinte.

Cetatenii s-au plans ca au venit degeaba de la sute de kilometri distanta si le-au cerut jandarmilor sa le arate legea care le interzice accesul in biserica. In contextul cresterii numarului de cazuri de coronavirus , autoritatile au decis ca anul acesta sa poata intra la moastele Sfintei Parascheva doar locuitorii orasului Iasi.

Este un adevarat haos la Iasi, in fata Catedralei Mitropolitane. Oamenii, fara masti, stau inghesuiti, huiduie si se cearta cu jandarmii, carora le cer socoteala ca nu sunt lasati sa ajunga la moaste.

– Dumneavoastra ca jadarm aveti obligatia sa va prezentati cand ne legitimati si sa ne spuneti si noua legea si sa ne-o si aratati … Legea! Ca numai legea…

– Dar dumneavoastra de ce nu puteti sa…

– Pentru ca eu am adeverinta ca n-am voie sa port masca din cauza unor boli care ma fac…

– Dar stiti ca este pentru protectia dumneavoastra si a celorlalti…

– Eh, uite nu vreau sa ma protejez. Deci, suntem la un metru distanta cat spune domnul Tataru.

(…)

– Dati-ne! Aveti obligatia sa ne aratati hotararea! Pai, ce faceti, plecati? Dati-ne hotararea conform careia noi nu avem dreptul sa intram in… De ce nu dati hotararea? Aveti obligatii, ca noi va platim!

(…)

– Dati, domn’e, drumul oamenilor sa se duca, ca nu va face nimeni nimic! Nu a venit nimeni sa se bata! Nu a venit nimeni sa se injure! A venit sa se roage! E o sarbatoare nationala! Am venit 700 de km, din Arad!

– Banuiesc ca ati fost informati inainte.

– Nu! Dumneavoastra trebuie sa fiti informat ca Dumnezeu e deasupra dumneavoastra!

Credinciosii sunt infuriati ca nu pot primi impartasania la slujba de miercuri

Atmosfera din fata Catedralei Mitropolitane s-a incins din nou. Dupa ce Inalt Preasfintul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a anuntat de pe scena unde se oficiaza liturghia ca nu se va putea da impartasania pentru cei care asistau la slujba, foarte multi dintre oamenii care se aflau dincolo de gardurile de protectie, care nu au putut sa intre in perimetrul securizat, au inceput sa vocifereze destul de violent si au huiduit. Jandarmii au incercat sa ii potoleasca, pentru ca slujba sa se desfasoare in continuare in liniste. Nu toata lumea este multumita insa de masurile restrictive care sunt in vigoare pana joi inclusiv.

De altfel, de vineri, in fiecare seara, au venit oameni sa protesteze fata de aceste restrictii si adesea i-au admonestat pe jandarmi, care nu fac altceva decat sa puna in aplicare o hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Desi s-a anuntat ca in catedrala, pana pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul in municipiul Iasi, au venit si oameni de la distante mari care au incercat sa intre si sa forteze filtrele unde se fac verificari ale actelor de identitate. Nu s-a putut intra si discutiile au degenerat. Jandarmii au incercat sa aiba o abordare blanda si rationala, au vorbit despre omenie, nu au intervenit niciodata in forta si nici nu i-au sanctionat pe cei care au protestat vehement in fata catedralei, desi multi dintre ei nu purtau nici macar masca. Jandarmii au dat pana acum doar cateva avertismente.