Starea de alertă, prelungită pentru încă 30 de zile. Noile măsuri propuse de Guvern

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat au făcut declarații la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), anunțând prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, pe tot teritoriul României.

Guvernul a anunțat prelungirea stării de alertă începând din 17 iunie.
Au fost anunțate și noile măsuri de relaxare.
Prelungirea trebuie votată în Parlament.
Astfel, starea de alertă ar urma să se prelungească începând cu 17 iunie, însă numai dacă aceasta va fi votată în Parlament.

Declarațiile lui Nelu Tătaru:
S-a decis să se relaxeze anumite activități. Grădinițele, creșele și afterschcool-urile își vor relua activitățile pe parcursul verii, cu o serie de măsuri de precauție.
S-a luat deciza de a relua activitatea în sălile de fitness.
S-a luat decizia relaxării mall-urilor, a tot ce însemna spații de vânzare, nu a cinematografelor, foodcourt-urilor și a acelor locuri de joacă.

Se redeschid slujbele sau adunările religioase în interior. Se fac în contextul respectării acelei distanțări fizice. Numărul de persoane aflate în interiorul sălilor se va determina în funcție de suprafaza acestor săli. La fel obligativitatea purtării măștior este menținută.
Tot ce înseamnă sport în aer liber să se respecte în aceleași condiții de distanțare.
Orice eveniment privat în interior nu va depăși 20 de persoane, iar în exterior 50 de persoane.
Respectând niște reguli de precauție putem gestiona o situație care să ne ducă în iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca Guvern, și dvs, populația, că situația încă nu este la final.

Totodată, Raed Arafat a anunțat că vor fi redeschise anumite puncte de trecere, că INSP va publica frecvent o listă actualizată cu țările cu care vor fi reluate sau întrerupte zborurile și că va fi menținută obligativatea purtării măștilor în spații închise. Va fi menținută și trierea epidemiologică la intrările în spații publice închise. scrie spynews