Un fenomen de temut, asociat cu Covid, ar putea apărea la toamnă în România! Avertismentul lui Raed Arafat

Fenomenul COVID-flu ar putea apărea în țara noastră în contextul suprapunerii virusului gripei sezoniere cu virusul SARS-CoV-2. Medicii sunt îngrijorați, deoarece acesta va îngreuna și mai mult situația actuală și va fi mult mai greu și pentru medici.

În acest context, Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al DSU, a avertizat asupra importanței vaccinării antigripale în perioada următoare, mai ales că sezonul de gripă se va desfășura în plină pandemie de COVID-19.

Vaccinarea antigripală, în special la categoriile vulnerabile, scade o parte din risc, spune oficialul, potrivit digi24.ro.

Totodată, Arafat face încă un apel la populație să respecte măsurile de protecție astfel încât situația să poată fi ținută sub control.

În ceea ce privește vaccinul anti-COVID, Raed Arafat a precizat că un astfel de vaccin nu va rezolva situația instantaneu pentru că este nevoie de milioane de doze pentru a opri răspândirea virusului.

În plus, Ministerul Sănătății se află pe lista celor care au comandat vaccinul anti-COVID, potrivit digi24.ro.

Covid, gripă sau răceală?

Simptomele coronavirusului 2019-nCoV sunt cam aceleaşi ca la o gripă obişnuită. Simptomele tipice pentru coronavirus sunt: febră, tuse uscată, dificultăţi respiratorii, dureri musculare, oboseală şi, ceva mai rar, dureri de cap şi diaree.

În schimb, guturaiul şi durerile în gât nu sunt caracteristice pentru infecţiile cu coronavirus. Cu alte cuvinte, cine are guturai, strănută şi-l doare gâtul e, foarte probabil, doar răcit sau are o gripă obişnuită.

Coronavirus se manifestă, de regulă, prin tuse uscată, dificultăţi de respiraţie şi/sau pneomonie. Dar nu şi prin dureri în gât.

O simplă răceală se manifestă iniţial prin dureri de gât, guturai, urmate de tuse. Timp de câteva zile, pacientul va avea aşadar dureri în gât,

guturai, tuse cu spută sau uscată, temperatură ceva ridicată, dureri de cap şi se va simţi obosit. Gripa are simptome mai puternice şi mai neplăcute.

Durerile de cap şi musculare sunt mai intense, pacienţii plângându-se de tuse uscată, dureri în gât, febră ridicată, de până la 41 de

grade Celsius, şi frisoane. Bolnavii se simt extrem de obosiţi, nu au poftă de mâncare şi ar dormi ore în şir. scrie redactia.ro