În țara noastră sunt mulți oameni care nu muncesc în acte, nu își declară veniturile și nu contribuie în niciun fel la stat. Astfel, nu vor primi nici o pensie pentru munca prestată, motiv pentru care autoritățile sar în ajutorul lor. Astfel, casnicii vor primi tichete din partea statului.
Statul oferă bani pentru casnici
În România există o mulțime de persoane care nu lucrează cu un contract de muncă, dar tot prestează servicii în diferite feluri. De exemplu, sunt oamenii care muncesc în gospodări altor persoane, îngrijesc animalele, fac curățenie sau chiar au grijă de anumiți oameni, dar nu au acte pentru asta.
Potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Guvern, cei care prestează astfel de servicii primesc ajutor de acum înainte. Astfel. ar urma să fie plătiți cu tichete în valoare de 15 lei pe zi, în funcție de serviciile prestate.
Lista activităților ce vor putea fi prestate, potrivit proiectului, include servicii de curăţenie/ igienizare, spălat/ călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
Condițiile prestatorului casnic
Tichetele se achiziționează doar de la agențiile de ocupare a forței de muncă, de la poștă sau de pe o platformă electronică. Tichete nu sunt transmisibile și vor putea fi utilizate doar de prestatorul casnic. Acestea pot fi preschimbate în numerar doar după 12 luni de la primire, iar, ulterior, banii vor fi transmiși într-un cont bancar.
Cât despre prestatorul casnic, acesta nu trebuie să fie parte din familie și să nu locuiască la acea adresă. Vârsta minimă este de 16 ani, iar programul de lucru de cel mult 12 ore pentru adulți și maximum 6 pentru cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
După acest proces, casnicii vor putea beneficia de calitatea de asigurat la pensii după cel puțin 85 de tichete primite. Nu vor putea, însă, să doneze din impozitul pe venit către organizații precum biserici, case de copii.